5.jpg
CF a zelené potraviny
redakcia_web-03.png

Autor:

 

MaťQa

Zelené potraviny zastupujúce riasy a traviny by mali tvoriť spolu s vyváženou stravou plnou zeleniny, strukovín a ovocia náš potravinový základ, pretože sú zdrojom života, vitality a krásy. V tomto článku vás pozývame nahliadnuť na ich uzdravujúcu silu, ktorá môže byť výrazne prínosná v boji s cystickou fibrózou či inými ochoreniami. Zároveň prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského tela, preto by mali byť súčasťou denného jedálnička každého z nás.

 

Zelené potraviny

V dnešnej dobe môžeme sledovať nárast autoimunitných ochorení, ktoré súvisia s nadmernou reaktivitou imunitného systému na vlastné bunky. Zelené potraviny obsahujú zložky, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, nakoľko v nich môžeme zaznamenať prítomnosť omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamín D, vápnik, železo, kyselinu listovú, flavonoidy, selén, zinok, minerály či stopové prvky, a to v prírodnom zložení.[1] Vďaka ich zloženiu, ktoré je bohaté na celý rad zdraviu prospešných látok, majú preukázateľné protizápalové, antibakteriálne, antialergické, prebiotické, antioxidačné, detoxikačné a chemoprotektívne účinky.[2]

Význam zelených potravín pre pacientov s cystickou fibrózou

TRÁVENIE A VSTREBATEĽNOSŤ ŽIVÍN

CF sa vyznačuje poškodením tráviaceho traktu a znížením vstrebateľnosti živín. Črevný mikróbiom je zásadný pre aktiváciu imunitného systému, pričom až 70 % našej imunity sídli práve v črevách, kde črevné baktérie vytvárajú okrem iného i životne dôležité vitamíny. Mikrobióm má vplyv na správne zloženie hlienu, ktorým pomáha chrániť výstelku čriev. Mladý jačmeň sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidačných enzýmov, flavonoidov a rozpustnej vlákniny, ktoré pôsobia prebioticky, protizápalovo a antibioticky. Chlorella je taktiež zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, čím urýchľuje množenie črevnej mikroflóry, podporuje rast laktobacilov a zlepšuje vstrebateľnosť živín.[3]

 

CHRONICKÝ ZÁPAL

Jedným z hlavných problémov CF je prevládajúci zápal, ktorý je chronickej povahy. Šťava z jačmenných listov v sebe obsahuje viac ako štyridsať flavonoidných látok, ktoré pôsobia preventívne na mnoho ochorení. Súčasné výskumy dokazujú ich mnohostranný biologický účinok, ktorý sa vzťahuje na antioxidačné a protizápalové vlastnosti, antibakteriálny efekt, protivírusový, hypolipidemický a protirakovinový účinok. Rovnako u neho môžeme pozorovať aj pozitívny vplyv na cievnu stenu.[4][5]

 

Chlorella patrí medzi najbohatšie zdroje chlorofylu, teda zeleného farbiva, ktoré je nevyhnutné k fotosyntéze.[4] Rastliny vďaka chlorofylu žijú, ľudia dýchajú. Chlorofyl má podobnú chemickú štruktúru ako hemoglobín. Zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán, popálenín a významným spôsobom pomáha pri liečbe zápalov. V neposlednom rade zlepšuje prenos kyslíka, čím bráni vzniku infekčného prostredia.[6]

 

ZDROJ VITAMÍNOV B12 A K2

CF je častokrát spájaná so slabosťou a únavou prameniacou zo zvýšeného kašľa. Rovnako sa môžeme dočítať o tom, že jedným z jej príznakov môže byť osteoporóza. Chlorella je okrem iného výnimočná aj tým, že je zdrojom vitamínov B12 a K2. Vitamín B12 zlepšuje koncentráciu, pamäť a znižuje riziko srdečných porúch. V prípade jeho nedostatku v ľudskom tele môžeme pozorovať chudokrvnosť, zhoršenú duševnú výkonnosť, stratu svalovej koordinácie, trasenie alebo mravčenie rúk a nôh. Vitamín K2 sa v ľudskom tele stará o distribúciu vápnika, preto je kľúčový pre rozvoj kostry a zubov. Zároveň zasahuje do mentálnych funkcií, rozmnožovania a metabolizmu cievnej steny. Jeho nedostatok sa prejavuje vápenatením cievnych stien, zápalom, ťažkosťami s trávením, nadmernou únavou či osteoporózou.[4]

 

DETOXIKÁCIA
Pre CF je príznačné užívanie veľkého množstva liekov. Bunečná stena chlorelly obsahuje sporopollenin. Táto látka jej dodáva výrazné detoxikačné vlastnosti. Chlorella čistí náš organizmus od plesní, pesticídov, ťažkých kovov a umelých farbív. Odvádza odpadové látky z tela a uľavuje od vedľajších účinkov liekov, ktoré prekysľujú náš organizmus.
[3]

 

CUKROVKA

Pri CF sa vo vyššom veku neraz objaví diabetes mellitus, keďže ide o ochorenie pankreasu a pľúc. Jačmeň a chlorella v tomto prípade pôsobia preventívne, nakoľko pomáhajú predchádzať cukrovke. Pri rozvinutej cukrovke zlepšujú reakciu buniek na inzulín, vedú k stabilizácii i poklesu hladiny cukru a obmedzujú rozvoj závažných komplikácií cukrovky.[2][7][8]

 

MINERÁLNA ROVNOVÁHA

Poškodenie potných žliaz pri CF sa prejavuje extrémne slaným potom až elektrolytickou nerovnováhou minerálov v tele. Jačmeň a chlorella poskytujú komplexnú výživu pre organizmus v spolupôsobiacich väzbách, pretože sú zdrojom vitamínov, bioflavonoidov a minerálov.[6]

 

ENTERÁLNA VÝŽIVA

U pacientov s CF môžeme neraz sledovať zavedenie PEGu. Podanie zelených potravín je možné aj cez výživovú sondu, kedy tento spôsob ich užívania umožňuje zlepšenie kognitívnych funkcií, rýchlejšiu regeneráciu, zlepšenie imunity i samotnej funkcie tráviaceho traktu.[9][10]

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Prínos zelených potravín pre širšiu populáciu

1. Rodina: Jačmeň a chlorella sa uplatňujú pri prevencii a liečbe civilizačných chorôb kardiovaskulárneho systému, nádorov, cukrovky a neurodegeneratívnych chorôb, pretože v tele podporujú samoliečebné pochody.[2][7][8] Sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6, a to v zdraviu prospešnom pomere.[11] Majú preukázateľné chelatačné účinky, čím zaisťujú odvod ťažkých kovov, nebezpečných chemikálií a rádioaktívnych látok z ľudského tela.[7][8] Disponujú vysokým obsahom fenologických zlúčenín a ďalších biologických látok, ktoré majú preukázateľné protizápalové, antioxidačné, antialergické účinky a pôsobia proti vzniku trombóz.[2][7][8][11]

 

2. Mamičky: Obe potraviny obsahujú pestrú škálu látok, ktoré sú v tehotenstve dôležité pre správny vývoj dieťaťa. Chlorella je bohatá na kyselinu listovú, železo a vitamín B12, znižuje riziko rozvoja anémie či opuchov nôh.[7][12] Jej konzumáciou klesá prechod nebezpečných chemikálií cez placentu a materské mlieko do tela dieťaťa.[13] Jačmeň sa pomocou biologicky aktívnych látok podieľa na prevencii vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku, čo patrí k častým komplikáciám v tehotenstve.[8]

 

3. Deti: Zelené potraviny pomáhajú k regenerácii buniek, kedy v detskom veku podporujú zdravý rast a vývin organizmu.[7] Obsahujú veľké množstvo vitamínu D, vitamínu K2 a vápnika, ktoré sa podieľajú na vývoji kostí, zubov a hospodárení s minerálmi.[4][8] Podporujú správne fungovanie imunitného systému, trávenia a pečene, psychickú odolnosť, sústredenie a regeneráciu buniek.[2][4][7][8]

 

4. Seniori: Jačmeň a chlorella chránia nervové bunky pred poškodením, a to tým, že majú potenciál predchádzať, spomaľovať a zlepšovať stav pri neurodegeneratívnych ochoreniach ako sú Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a starecká demencia.[2][8] Znižujú hladinu cholesterolu, kyseliny močovej a homocysteínu, pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a chránia bunky, vrátane ich DNA, pred poškodením.[2][7][8] Majú potenciál v prevencii vzniku nádorov, zlepšujú prognózu a zvyšujú kvalitu života onkologických pacientov.[2][7][14][15][16]

 

5. Športovci: Tieto potraviny zvyšujú aeróbnu vytrvalosť a zlepšujú regeneráciu, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane BCAA aminokyselín.[4][17][18] Chlorella zvyšuje produkciu protilátok dôležitých pri obrane proti infekciám a súčasne obmedzuje obvyklý pokles protilátok pri výraznom fyzickom výkone.[19][20] Jačmeň obsahuje veľké množstvo cenných biologicky aktívnych látok, kedy v namáhaných svaloch sa zúročia okrem iného aj ich silné protizápalové a antioxidačné účinky.[8]

 

Záver

V dnešnej dobe sú zelené potraviny považované za jednu z plnohodnotných súčastí životného štýlu, čo sa odzrkadlilo aj na raste ponúk od kvalitných, cez bezcenné, až po nebezpečné produkty. Ako už bolo spomenuté v tomto článku, tieto potraviny pri správnom pestovaní, zbere, spracovaní a dodržaní kontrolných mechanizmov kvality dodávajú organizmu to, čo mu v súčasnej strave chýba, pretože majú vysoký obsah biologicky aktívnych a zdraviu prospešných látok. Preto je dôležité, aby ste pri výbere zelených potravín boli obozretní s cieľom plného využitia ich uzdravujúcich účinkov.

 

Ak Vás uvedená téma zaujala a chcete zaradiť jačmeň a chlorellu do svojho jedálnička tak, ako aj ja, môžete ma kontaktovať tu: marcela.salatova@gmail.com

megy web-02.png

Odborné spracovanie tejto témy máte za sebou, pozrite sa teraz na konkrétne skúsenosti slovenských a českých CFkárov, ktorí nám prezradili, ako im spomínané zelené potraviny pomohli v ich zdravotnom stave.

O ich skúsenostiach sa dočítate v článku od Maggie

[1] GREGORCZYK, A., 2019. Zelené potraviny Green Ways ve výživové léčbe autoimunitných onemocnení. In Mezinárodní odborná konference. Staré Město : Green Ways, 2019. s. 4.

[2] KUBATKA, P. et al., 2015. Prehľad klinických a predklinických štúdií o účinkoch Chlorelly pyrenoidosy a listov mladého jačmeňa na organizmus. In Via practica. Bratislava : SOLEN, s. r. o., 2015, roč. 12, č. 5, s. 204-207. ISSN 1336-4790.

[3] PETŘÍKOVÁ, A., 2020. Zelené potraviny a mikrobiom. In Zelené cesty jaro/2020. Staré Město : Green Ways, 2020. s. 6-10.

[4] ŽAMBOCH, M., 2019. Štandardy kvality Green Ways, na základe rozborov českého Státního veterinárního ústavu. Staré Město : Green Ways, 2019. 36 s.

[5] KAMIYAMA, M. – SHIBAMOTO, T., 2014. Flavanoidy se silným antioxidačným účinkem nalezené v listech zeleného ječmene. In Sborník odborných studií. Staré Město : Green Ways, 2014, s. 34-42. ISBN 978-80-904166-7-3.

[6] RATHOUSKÝ, V., 2013. Nápoje z travin. Staré Město : Green Ways, 2013. 57 s. ISBN 978-80-904133-3-5.

[7] KUBATKA, P., 2018. Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení. In Praktické lekárnictvo. Bratislava : SOLEN, s. r. o., 2018, roč. 8, č. 1, s. 45-49. ISSN 1338-3132.

[8] ZENG, Y. et al., 2018. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. In Oxidative medicine and cellular longevity. [online]. [cit. 2020.06.10]. Dostupné na internete: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/>. ISSN 1942-0900.

[9] OSTRÁ, H., 2019. Podání zelených potravin přes výživovou sondu. In Mezinárodní odborná konference. Staré Město : Green Ways, 2019. s. 10.

[10] OSTRÁ, H., 2018. Perkutánní endokopická gastronomie (PEG). In Zelené cesty podzim/2018. Staré Město : Green Ways, 2018. s. 11-12.

[11] ANDRADE, L. M. et al., 2018. Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements; an Overview. In MOJ Food Processing and Technology. Edmond : MedCrave Group, 2018, vol. 6, no. 2, p. 45-58. ISSN 2381-182X.

[12] NAKANO, S. – TAKEKOSHI, H. – NAKANO, M., 2010. Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women. In Plant Foods for Human Nutrition. Dordrecht : Kluwer Academic, 2010, vol. 65, no. 1, p. 25-30. ISSN 0921-9668.

[13] NAKANO, S. et al., 2005. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa). In Chemosphere. Oxford : Elsevier Science Ltd, 2005, vol. 61, no. 9, p. 1244-1255. ISSN 0045-6535.

[14] MERCHANT, R. E. – RICE, C. D. – YOUNG, H. F., 1990. Dietary Chlorella pyrenoidosa for patients with malignant glioma: Effects on immunocompetence, quality of life, and survival. In Phytotherapy Research. London : Heyden & Son, 1990, vol. 4, no. 6, p. 220-231. ISSN 1099-1573.

[15] LEMIESZEK, M. K. et al., 2019. Chemopreventive properties of young green barley extracts in in vitro model of colon cancer. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine. Poland : Institute of Rural Health, 2019, vol. 26, no. 1, p. 174-181. ISSN 1232-1966.

[16] ROBLES-ESCAJEDA, E. et al., 2013. Searching in Mother Nature for Anti-Cancer Activity: Anti-Proliferative and Pro-Apoptotic Effect Elicited by Green Barley on Leukemia/Lymphoma Cells. In PLoS One. San Francisco : Public Library of Science, 2013, vol. 9, no. 8, p. 9. ISSN 1932-6203.

[17] UMEMOTO, S. et al., 2014. Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. In Journal of clinical biochemistry and nutrition. Mitake : Institute of Applied Biochemistry, 2014, vol. 55, no. 2, p. 143-146. ISSN 0912-0009.

[18] OKADA, H. et al., 2018. Effect of Chlorella Ingestion on Oxidative Stress and Fatigue Symptoms in Healthy Men. In Kurume Medical Journal. Kurume-shi : Kurume University, School of Medicine, 2018, vol. 10, no. 4, p. 83-90. ISSN 0023-5679.

[19] CHIDLEY, C. – DAVISON, G., 2018. The effect of Chlorella pyrenoidosa supplementation on immune responses to 2 days of intensified training. In European Journal of Nutrition.  Darmstadt : Steinkopff, 2018, vol. 57, no. 7, p. 2529-2536. ISSN 1436-6207.

[20] OTSUKI, T. et al., 2012. Chlorella intake attenuates reduced salivary SIgA secretion in kendo training camp participants. In Nutrition Journal. London : BioMed Central, 2012, vol. 11, no. 1, p. 103. ISSN 1475-2891.