5.jpg
CF a zelené potraviny

Autor:

 

MaťQa

Zelené potraviny zastupujúce riasy a traviny by mali tvoriť spolu s vyváženou stravou plnou zeleniny, strukovín a ovocia náš potravinový základ, pretože sú zdrojom života, vitality a krásy. V tomto článku vás pozývame nahliadnuť na ich uzdravujúcu silu, ktorá môže byť výrazne prínosná v boji s cystickou fibrózou či inými ochoreniami. Zároveň prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského tela, preto by mali byť súčasťou denného jedálnička každého z nás.

 

Zelené potraviny

V dnešnej dobe môžeme sledovať nárast autoimunitných ochorení, ktoré súvisia s nadmernou reaktivitou imunitného systému na vlastné bunky. Zelené potraviny obsahujú zložky, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, nakoľko v nich môžeme zaznamenať prítomnosť omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamín D, vápnik, železo, kyselinu listovú, flavonoidy, selén, zinok, minerály či stopové prvky, a to v prírodnom zložení.[1] Vďaka ich zloženiu, ktoré je bohaté na celý rad zdraviu prospešných látok, majú preukázateľné protizápalové, antibakteriálne, antialergické, prebiotické, antioxidačné, detoxikačné a chemoprotektívne účinky.[2]

Význam zelených potravín pre pacientov s cystickou fibrózou

TRÁVENIE A VSTREBATEĽNOSŤ ŽIVÍN

CF sa vyznačuje poškodením tráviaceho traktu a znížením vstrebateľnosti živín. Črevný mikróbiom je zásadný pre aktiváciu imunitného systému, pričom až 70 % našej imunity sídli práve v črevách, kde črevné baktérie vytvárajú okrem iného i životne dôležité vitamíny. Mikrobióm má vplyv na správne zloženie hlienu, ktorým pomáha chrániť výstelku čriev. Mladý jačmeň sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidačných enzýmov, flavonoidov a rozpustnej vlákniny, ktoré pôsobia prebioticky, protizápalovo a antibioticky. Chlorella je taktiež zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, čím urýchľuje množenie črevnej mikroflóry, podporuje rast laktobacilov a zlepšuje vstrebateľnosť živín.[3]

 

CHRONICKÝ ZÁPAL

Jedným z hlavných problémov CF je prevládajúci zápal, ktorý je chronickej povahy. Šťava z jačmenných listov v sebe obsahuje viac ako štyridsať flavonoidných látok, ktoré pôsobia preventívne na mnoho ochorení. Súčasné výskumy dokazujú ich mnohostranný biologický účinok, ktorý sa vzťahuje na antioxidačné a protizápalové vlastnosti, antibakteriálny efekt, protivírusový, hypolipidemický a protirakovinový účinok. Rovnako u neho môžeme pozorovať aj pozitívny vplyv na cievnu stenu.[4][5]

 

Chlorella patrí medzi najbohatšie zdroje chlorofylu, teda zeleného farbiva, ktoré je nevyhnutné k fotosyntéze.[4] Rastliny vďaka chlorofylu žijú, ľudia dýchajú. Chlorofyl má podobnú chemickú štruktúru ako hemoglobín. Zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán, popálenín a významným spôsobom pomáha pri liečbe zápalov. V neposlednom rade zlepšuje prenos kyslíka, čím bráni vzniku infekčného prostredia.[6]

 

ZDROJ VITAMÍNOV B12 A K2

CF je častokrát spájaná so slabosťou a únavou prameniacou zo zvýšeného kašľa. Rovnako sa môžeme dočítať o tom, že jedným z jej príznakov môže byť osteoporóza. Chlorella je okrem iného výnimočná aj tým, že je zdrojom vitamínov B12 a K2. Vitamín B12 zlepšuje koncentráciu, pamäť a znižuje riziko srdečných porúch. V prípade jeho nedostatku v ľudskom tele môžeme pozorovať chudokrvnosť, zhoršenú duševnú výkonnosť, stratu svalovej koordinácie, trasenie alebo mravčenie rúk a nôh. Vitamín K2 sa v ľudskom tele stará o distribúciu vápnika, preto je kľúčový pre rozvoj kostry a zubov. Zároveň zasahuje do mentálnych funkcií, rozmnožovania a metabolizmu cievnej steny. Jeho nedostatok sa prejavuje vápenatením cievnych stien, zápalom, ťažkosťami s trávením, nadmernou únavou či osteoporózou.[4]

 

DETOXIKÁCIA
Pre CF je príznačné užívanie veľkého množstva liekov. Bunečná stena chlorelly obsahuje sporopollenin. Táto látka jej dodáva výrazné detoxikačné vlastnosti. Chlorella čistí náš organizmus od plesní, pesticídov, ťažkých kovov a umelých farbív. Odvádza odpadové látky z tela a uľavuje od vedľajších účinkov liekov, ktoré prekysľujú náš organizmus.
[3]

 

CUKROVKA

Pri CF sa vo vyššom veku neraz objaví diabetes mellitus, keďže ide o ochorenie pankreasu a pľúc. Jačmeň a chlorella v tomto prípade pôsobia preventívne, nakoľko pomáhajú predchádzať cukrovke. Pri rozvinutej cukrovke zlepšujú reakciu buniek na inzulín, vedú k stabilizácii i poklesu hladiny cukru a obmedzujú rozvoj závažných komplikácií cukrovky.[2][7][8]

 

MINERÁLNA ROVNOVÁHA

Poškodenie potných žliaz pri CF sa prejavuje extrémne slaným potom až elektrolytickou nerovnováhou minerálov v tele. Jačmeň a chlorella poskytujú komplexnú výživu pre organizmus v spolupôsobiacich väzbách, pretože sú zdrojom vitamínov, bioflavonoidov a minerálov.[6]

 

ENTERÁLNA VÝŽIVA

U pacientov s CF môžeme neraz sledovať zavedenie PEGu. Podanie zelených potravín je možné aj cez výživovú sondu, kedy tento spôsob ich užívania umožňuje zlepšenie kognitívnych funkcií, rýchlejšiu regeneráciu, zlepšenie imunity i samotnej funkcie tráviaceho traktu.[9][10]

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Prínos zelených potravín pre širšiu populáciu

1. Rodina: Jačmeň a chlorella sa uplatňujú pri prevencii a liečbe civilizačných chorôb kardiovaskulárneho systému, nádorov, cukrovky a neurodegeneratívnych chorôb, pretože v tele podporujú samoliečebné pochody.[2][7][8] Sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6, a to v zdraviu prospešnom pomere.[11] Majú preukázateľné chelatačné účinky, čím zaisťujú odvod ťažkých kovov, nebezpečných chemikálií a rádioaktívnych látok z ľudského tela.[7][8] Disponujú vysokým obsahom fenologických zlúčenín a ďalších biologických látok, ktoré majú preukázateľné protizápalové, antioxidačné, antialergické účinky a pôsobia proti vzniku trombóz.[2][7][8][11]

 

2. Mamičky: Obe potraviny obsahujú pestrú škálu látok, ktoré sú v tehotenstve dôležité pre správny vývoj dieťaťa. Chlorella je bohatá na kyselinu listovú, železo a vitamín B12, znižuje riziko rozvoja anémie či opuchov nôh.[7][12] Jej konzumáciou klesá prechod nebezpečných chemikálií cez placentu a materské mlieko do tela dieťaťa.[13] Jačmeň sa pomocou biologicky aktívnych látok podieľa na prevencii vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku, čo patrí k častým komplikáciám v tehotenstve.[8]

 

3. Deti: Zelené potraviny pomáhajú k regenerácii buniek, kedy v detskom veku podporujú zdravý rast a vývin organizmu.[7] Obsahujú veľké množstvo vitamínu D, vitamínu K2 a vápnika, ktoré sa podieľajú na vývoji kostí, zubov a hospodárení s minerálmi.[4][8] Podporujú správne fungovanie imunitného systému, trávenia a pečene, psychickú odolnosť, sústredenie a regeneráciu buniek.[2][4][7][8]

 

4. Seniori: Jačmeň a chlorella chránia nervové bunky pred poškodením, a to tým, že majú potenciál predchádzať, spomaľovať a zlepšovať stav pri neurodegeneratívnych ochoreniach ako sú Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a starecká demencia.[2][8] Znižujú hladinu cholesterolu, kyseliny močovej a homocysteínu, pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a chránia bunky, vrátane ich DNA, pred poškodením.[2][7][8] Majú potenciál v prevencii vzniku nádorov, zlepšujú prognózu a zvyšujú kvalitu života onkologických pacientov.[2][7][14][15][16]

 

5. Športovci: Tieto potraviny zvyšujú aeróbnu vytrvalosť a zlepšujú regeneráciu, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane BCAA aminokyselín.[4][17][18] Chlorella zvyšuje produkciu protilátok dôležitých pri obrane proti infekciám a súčasne obmedzuje obvyklý pokles protilátok pri výraznom fyzickom výkone.[19][20] Jačmeň obsahuje veľké množstvo cenných biologicky aktívnych látok, kedy v namáhaných svaloch sa zúročia okrem iného aj ich silné protizápalové a antioxidačné účinky.[8]

 

Záver

V dnešnej dobe sú zelené potraviny považované za jednu z plnohodnotných súčastí životného štýlu, čo sa odzrkadlilo aj na raste ponúk od kvalitných, cez bezcenné, až po nebezpečné produkty. Ako už bolo spomenuté v tomto článku, tieto potraviny pri správnom pestovaní, zbere, spracovaní a dodržaní kontrolných mechanizmov kvality dodávajú organizmu to, čo mu v súčasnej strave chýba, pretože majú vysoký obsah biologicky aktívnych a zdraviu prospešných látok. Preto je dôležité, aby ste pri výbere zelených potravín boli obozretní s cieľom plného využitia ich uzdravujúcich účinkov.

 

Ak Vás uvedená téma zaujala a chcete zaradiť jačmeň a chlorellu do svojho jedálnička tak, ako aj ja, môžete ma kontaktovať tu: marcela.salatova@gmail.com

Odborné spracovanie tejto témy máte za sebou, pozrite sa teraz na konkrétne skúsenosti slovenských a českých CFkárov, ktorí nám prezradili, ako im spomínané zelené potraviny pomohli v ich zdravotnom stave.

O ich skúsenostiach sa dočítate v článku od Maggie

[1] GREGORCZYK, A., 2019. Zelené potraviny Green Ways ve výživové léčbe autoimunitných onemocnení. In Mezinárodní odborná konference. Staré Město : Green Ways, 2019. s. 4.

[2] KUBATKA, P. et al., 2015. Prehľad klinických a predklinických štúdií o účinkoch Chlorelly pyrenoidosy a listov mladého jačmeňa na organizmus. In Via practica. Bratislava : SOLEN, s. r. o., 2015, roč. 12, č. 5, s. 204-207. ISSN 1336-4790.

[3] PETŘÍKOVÁ, A., 2020. Zelené potraviny a mikrobiom. In Zelené cesty jaro/2020. Staré Město : Green Ways, 2020. s. 6-10.

[4] ŽAMBOCH, M., 2019. Štandardy kvality Green Ways, na základe rozborov českého Státního veterinárního ústavu. Staré Město : Green Ways, 2019. 36 s.

[5] KAMIYAMA, M. – SHIBAMOTO, T., 2014. Flavanoidy se silným antioxidačným účinkem nalezené v listech zeleného ječmene. In Sborník odborných studií. Staré Město : Green Ways, 2014, s. 34-42. ISBN 978-80-904166-7-3.

[6] RATHOUSKÝ, V., 2013. Nápoje z travin. Staré Město : Green Ways, 2013. 57 s. ISBN 978-80-904133-3-5.

[7] KUBATKA, P., 2018. Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení. In Praktické lekárnictvo. Bratislava : SOLEN, s. r. o., 2018, roč. 8, č. 1, s. 45-49. ISSN 1338-3132.

[8] ZENG, Y. et al., 2018. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. In Oxidative medicine and cellular longevity. [online]. [cit. 2020.06.10]. Dostupné na internete: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/>. ISSN 1942-0900.

[9] OSTRÁ, H., 2019. Podání zelených potravin přes výživovou sondu. In Mezinárodní odborná konference. Staré Město : Green Ways, 2019. s. 10.

[10] OSTRÁ, H., 2018. Perkutánní endokopická gastronomie (PEG). In Zelené cesty podzim/2018. Staré Město : Green Ways, 2018. s. 11-12.

[11] ANDRADE, L. M. et al., 2018. Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements; an Overview. In MOJ Food Processing and Technology. Edmond : MedCrave Group, 2018, vol. 6, no. 2, p. 45-58. ISSN 2381-182X.

[12] NAKANO, S. – TAKEKOSHI, H. – NAKANO, M., 2010. Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women. In Plant Foods for Human Nutrition. Dordrecht : Kluwer Academic, 2010, vol. 65, no. 1, p. 25-30. ISSN 0921-9668.

[13] NAKANO, S. et al., 2005. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa). In Chemosphere. Oxford : Elsevier Science Ltd, 2005, vol. 61, no. 9, p. 1244-1255. ISSN 0045-6535.

[14] MERCHANT, R. E. – RICE, C. D. – YOUNG, H. F., 1990. Dietary Chlorella pyrenoidosa for patients with malignant glioma: Effects on immunocompetence, quality of life, and survival. In Phytotherapy Research. London : Heyden & Son, 1990, vol. 4, no. 6, p. 220-231. ISSN 1099-1573.

[15] LEMIESZEK, M. K. et al., 2019. Chemopreventive properties of young green barley extracts in in vitro model of colon cancer. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine. Poland : Institute of Rural Health, 2019, vol. 26, no. 1, p. 174-181. ISSN 1232-1966.

[16] ROBLES-ESCAJEDA, E. et al., 2013. Searching in Mother Nature for Anti-Cancer Activity: Anti-Proliferative and Pro-Apoptotic Effect Elicited by Green Barley on Leukemia/Lymphoma Cells. In PLoS One. San Francisco : Public Library of Science, 2013, vol. 9, no. 8, p. 9. ISSN 1932-6203.

[17] UMEMOTO, S. et al., 2014. Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. In Journal of clinical biochemistry and nutrition. Mitake : Institute of Applied Biochemistry, 2014, vol. 55, no. 2, p. 143-146. ISSN 0912-0009.

[18] OKADA, H. et al., 2018. Effect of Chlorella Ingestion on Oxidative Stress and Fatigue Symptoms in Healthy Men. In Kurume Medical Journal. Kurume-shi : Kurume University, School of Medicine, 2018, vol. 10, no. 4, p. 83-90. ISSN 0023-5679.

[19] CHIDLEY, C. – DAVISON, G., 2018. The effect of Chlorella pyrenoidosa supplementation on immune responses to 2 days of intensified training. In European Journal of Nutrition.  Darmstadt : Steinkopff, 2018, vol. 57, no. 7, p. 2529-2536. ISSN 1436-6207.

[20] OTSUKI, T. et al., 2012. Chlorella intake attenuates reduced salivary SIgA secretion in kendo training camp participants. In Nutrition Journal. London : BioMed Central, 2012, vol. 11, no. 1, p. 103. ISSN 1475-2891.